2019’da Front-end Developer olmak için gerekenler

2019 yılındayız. Herkesin kendine ait bir hedefi vardır ya da hayatın sürüklediği şekilde boyun eğerek edinir mesleğini. Peki ya developer olmak? İşte bu kesinlikle bir seçim sonucu olabilecek bir şeydir.

Front-end Developer olmak istiyorum ne yapmam gerek? bu soruyu şu sıralar çok sık duymaya başladım. Aslında cevabı çok basit lakin yine de burada yazmakta fayda görüyorum.

HTML ve CSS adlı iki dili bilmeniz gerekir en temelinde. Sonrasında ise işe biraz programlama katmak için JavaScript ile tanışacaksınız. Çok güzel değil mi? Adı bile büyülü JavaScript… (Java değil)

Ama önce CSS’e daha rahat hükmedebilmeniz için birazcık SCSS ya da Less öğrenmenizde fayda var; zira artık her projede SASS gibi stillerinizi rahatlıkla derlemenize olanak sağlayan yapılar mevcut. Siz iyisi mi SASS öğrenin. CSS’i iyice öğrendikten sonra. Havada uçuşsun mixinler operatorler.

Gelelim JavaScript’e; sene olmuş 2019 EcmaScript’in hala eski versiyonlarını kullanmak olmaz. ES2015 diğer bir adıyla ES6 da öğrenmeniz gerekir. He bu arada ES6’daki bazı özellikler henüz tüm browser’lar tarafından desteklenmediği için; bir de bu ES6 denen versiyonu ES5’e çeviren Babel JS’i öğrenmeniz gerekecek. Sorun değil ama hemencecik öğreniverirsiniz.

Babel JS öğrendiniz diyelim sonra peki? Tabiki de JavaScript öğrendikten sonra sizi bir framework kullanımına itecekler React, Vue, Angular… Diyelim ki React’ı seçmek istediniz.

Öncelikle Node JS’i ucundan azıcık da olsa biliyor olmanız gerekmekte. (Öğrenmeye erindim ben angular’a geçeceğim diyenlere duyurulur: onun için de Node JS gerekiyor kaçış yok — you can run but you can not escape — )E tabi Node JS öğrenirken mutlak suretle NPM denilen güzel o mükemmel paket manager ile tanışacaksınız. Ana! Bir bakmışsınız güzelim editörünüzden direk olarak komutlara geçmişsiniz. cmd yazıyor terminal arıyorsunuz menülerde… Korkmayın çünkü: Artık projelerinize bir script’i dahil ederken çat yapıştıracaksınız npm install’ı. laps diye ekleniverecek güzelim script projeye.

Artık geçebilir miyiz React’a ?

Tabiki de hayır daha yeni başladık. Node JS ve NPM’i de öğrendiğimize göre şimdi şu React’a geçelim demeyi isterdim ama öncelikle Webpack denen ve yazdığımız stilleri, scriptleri falan derleyip tek bir bundle’da bizlere sunan velinimete bir el atmanız gerekecek. Siz atın ben bekliyorum.

Attınız mı? Tamam webpack’i öğrendiğinize göre şimdi react’a geçebiliriz. React’ta JSX diye bir format ile yazım sağlamaktayız. HTML gibi mi? değil ama gerçekten çok benziyor. Dolayısı ile JavaScript içerisinde HTML’e oldukça benzeyen bir yapıda JSX yazıyorsunuz. He bu arada HTML’deki bazı etiketleri kullanamadığınızı söylememe gerek yoktur umarım. Onun yerine başka başka şeyler geliştirmişler Örneğin class yerine className gibi şeyler yazıyorsunuz. Sıkıntı değil; siz yeter ki Front-end Developer olmak isteyin…

Bitti mi bitmedi çünkü react state’lerle vuk’u bulan bir oluşum. State yönetimi olmadan react kullanmış sayılmazsınız. Şimdi de Redux adındaki saçma sapan bir şeyi öğrenmeniz gerekecek. Props drilling yapmak yerine tüm component’ları kapsayan bir komponent üzerinden tüm verilerinizi rahat rahat ileteceksiniz. He derseniz ki bu Redux facebook’un ürettiği bir şey değil ki; o zaman da bir benzeri olan Context API’yi öğrenmenizde fayda var.

Bitti mi? Bitmedi tabiki bunların yanında bir de 5 kavanoz bal gibi bir versiyon kontrol sistemi ile çalışmanız gerekiyor. E ne gerek var ona demeyin cahil olmayın; geride kalmayın. Bu versiyon kontrol sistemlerinin en meşhuru Git.

GitHub var bir de bir Git sunucusu. Oldukça başarılı hemen girin portfolyonuzu oluşturun sağa sola hava atın.

Daha bitmedi! Biraz da limon biraz da nar ekşisi…

Neyse çok darlamadan son kez şunu diyeyim.

Eğer yolun en başındaysanız korkabilirsiniz, korkun; ama yapamamaktan değil bunu biliyorum ben ya demekten korkun. Yeter ki bu deryada kaybolmanın derin sularda yüzmenin zevkini yaşamaktan çekinmeyin. The noblest pleasure is the joy of understanding demiş Leonardo Da Vinci yani en asil haz; anlamanın vermiş olduğu keyiftir… Anlayın. Öğrenin… Front-end Developer olmak için öncelikle bu yukarıdaki şeylere bi göz gezdirin. Sonra karar verin. Sonra ne mi? Olun!

You may also like...

Bir cevap yazın