JavaScript HTML DOM (Document Object Model) – Giriş
Merhabayın; bir web sitesi yüklendiğinde browser kendi başına hiç bize danışmadan o web sayfasının document object model yani dom’ unu oluşturur. Bu oluşturulan belge nesne modeli ise html etiketlerinin yapılarının tahsisi (tahsis ne la) ve bu yapıların özelliklerini ve içeriklerini dahi kapsar. Örneğin ;
Html etiketi içerisinde body etiketi vardır bunun bir class’ ı ve id’si vardır işte bunlar hep dom’un birer parçasıdır efeğm.
JavaScript Object model ile HTML’ i dinamikleştirebilir ; yapılarını ve yapıların içeriklerini değiştirebilir ; komutlar verebilirsiniz. Böylelikle JavaScript ile HTML etiketlerini yönetmiş olur dinamikleştirmiş olursunuz.
Peki Javascript ile HTML nesnelerine neler yapabilirsiniz ?
JavaScript ile HTML etiketlerini değiştirebilirsiniz.
JavaScript ile tüm HTML etiketlerinin özelliklerini değiştirebilirsiniz.
JavaScript ile CSS kodlarını değiştirebilirsiniz.
JavaScript ile bir HTML etiketini ya da özelliğini silebilir ya da yok edebilirsiniz.
JavaScript ile bir HTML etiketini ya da özelliğini ekleyebilir ya da sıfırdan yapabilirsiniz.
JavaScript ile tüm sayfalara müdahale edebilirsiniz.
Bu Seride JavaScript ile HTML etiketilerine müdahale ederek sayfadaki değişiklikleri nasıl kontrol altına alabileceğimizi öğreneceğiz.
Örneğin bir butona basıldığında sayfa içindeki bir yazının kırmızı renkte olmasını istiyorsunuz ya da elinizde çarşaf liste var kısa süreliğine gizlemek istiyorsunuz bunların hepsi JavaScript ile mümkündür efendim.