JavaScript Temelleri – Matematiksel İşlemler – Parseint

Merhabalar, bir önceki yazımızda prompt komutu ile javascript’te kullanıcıdan veri girmesini sağladık. Hedefimiz şu; matematiksel toplama çıkarma işlemlerini öğrenip daha sonrasında kullanıcıdan aldığımız verileri bu işlemlere tabii tutmak. Bu hedef doğrultusunda javascript’te toplama çıkarma çarpma bölme ve random sayı üretme gibi komutları öğreneceğiz. Öncelikle öğreneceğimiz şey javascript’te 4 işlem nasıl gerçekleşiyor ?

Çok basit bir şekilde iki sayının toplamını bir değişkene atayalım bakalım nasıl olacak

var sayiBir = 6+5;

Burada sayiBir adlı değişkene 6+5 yani 11 değerini atadık. toplama çıkarma çarpma bölme işlemi bu şekilde klasik diğer bütün programlama dillerinde olduğu gibidir. +-*/ işaretleri ile işlemler yapılır. Ancak bazı durumlar söz konusudur ki ; bu durumlara biz programlama diline girilen bilginin “metin mi yoksa rakamsal bir ifade mi” olduğunu anlatmak diyoruz.

Örnek verecek olursam daha iyi anlamanız açısından; 52 rakamını siz tırnak içerisinde yazarsanız bunu javascript metin olarak algılar ve bununla herhangi matematiksel bir işlem yapamazsınız. Çünkü o metindir onun için ve metinle rakam işlemi olmaz. Ancak tırnak içerisine değil de direk olarak rakam yazarsanız işte o zaman der ki haaaa hacı bu bir sayı. matematiğe müsade edeyim der.

var sayiBir = 6+5;
var sayiIki = "6+5";

Bu örnekte gördüğünüz şey ise üstte anlatmaya çalıştığım javascriptte toplama işleminin ya da matematiksel herhangi bir işlemin nasıl yazılması gereğini anlatır. sayiIki tamamen bir metin ifadesi olarak algılanacakk ve de ekrana yazdırıldığında 6+5 olarak yazdırılacaktır. Ancak sayiBir ise direk matematiksel bir ifade olup 11 olarak ekran çıktısı alınacaktır.

Bu iki kavramı öğrendiğimize göre şimdi işlemlerimize geçebiliriz.

Kullanıcıdan prompt komutu ile rakam girmesini isteyelim ve de bu girdiği rakamları toplattıralım çarpalım bölelim.

var sayiBir = prompt('Birinci sayıyı giriniz');
var sayiIki = prompt('İkinci sayıyı giriniz');
alert(sayiBir+sayiIki);

Çok güzel değil mi ? aferim bize ama bir dakika programı çalıştırmamıza rağmen toplama yapmadı hüeeeee 🙁

örneğin birinci sayıya 1 dediniz ikinci sayıya ise 2, ekrana bu iki sayıyı aralarına + işareti koyarak toplatmak istediniz ama size 12 yazdırdı. haydaaaa. neden ki ? Çünkü ; javascript varsayılan olarak girilen her bilgiyi metin olarak tanır. Bizim ise bu metinleri rakam olduğunu belirtmemiz gerekir. bu örnekte yaptığımız şey aslında 2 değişkeni yan yana yazdırmaktır. Matematiksel işlem yapabilmemiz için ise parse komutunu kullanırız yani ayrıştırma…

Girilen bilgiyi parse ile sayıya çeviririz ve de böylece matematiksel ifadeleri kullanabiliriz. Hemen bir örnekle parse’ nin kullanımını açıklamadan önce ayrıştırmak istediğimiz veri türüne değinelim ; Int yani integer yani tam sayı demektir. parse den sonra Int getirdiğimizde elimizdeki veri tam sayıya çevrilir ve öyle algılanır. parseInt(); şeklinde kullanılır ve parantez içerisinde çevirmek istediğimiz veriyi , fonksiyonu gireriz.

var sayiBir = parseInt(prompt('Birinci sayıyı giriniz'));
var sayiIki = parseInt(prompt('İkinci sayıyı giriniz'));
alert(sayiBir+sayiIki);

işte gördüğünüz gibi şu an tam anlamıyla birinci ve ikinci sayıları önce tam sayı olarak algılattık ve sonrasında bu iki sayıyı topladık. Güzel değil mi ? ahh biliyorum öyledir.

You may also like...

Bir cevap yazın