WordPress Child Theme Nedir Nasıl Kullanılır?
WordPress Child Theme Nedir Nasıl Kullanılır bir göz atalım.
Öncelikle Child Theme mantığını biraz anlatalım. Diyelim ki temanızda değişiklikler yapmak istiyorsunuz, css dosyasında, dil ayarlarında ya da ne bileyim php kodlarında değişiklikler yapıyorsunuz ve sonrasında bir bakıyorsunuz temanızın güncellemesi gelmiş haklı olarak güncellemek istiyorsunuz. Ama güncellemeyi yaptığınız andan itibaren başınıza gelecek en kötü olay yaptığınız değişikliklerin hepsinin gitmesi; çünkü güncelleme yaptığınızda dosyalar üstüne yazılır ve sizin yaptığınız değişiklikler game over olur.
Peki bunun nasıl önüne geçilebilir ? Ana temada hiç bir değişiklik yapmayıp ; değişiklikleri ben şu klasörde yapayım; sonra da bunları siteye dahil edeyim ki güncelleme olsa bile benim o klasörüme kimse dokunamasın demez misiniz ? çok kolay ve de bir o kadar da yaratıcı bir çözümdür.
Örneğin style.css dosyasında bir sürü değişiklik yaptınız; temayı güncellediğinizde anında üzerine yazılacaktır yeni gelen güncelleme ile ve de sizin çalışmalarınız göz yaşına gönüşecektir.
Bootstrap bilen insanlar ; bootstrap’in ana stil dosyası yerine yeni bir stil dosyasına oluşturup ona stil vermenin esas olduğunu bilirler. heh bu da ona benzer bir mantıkla çalışmaktadır. asıl dosyaya dokunmazsınız ve kendi dosyanızı oluşturursunuz.
WordPress Child Theme ile kolay bir şekilde çocuk yani ana temanın bir alt seviyesinde bir tema oluşturabilir ve de yapılan bütün değişiklikleri bu alt temada saklayabilirsiniz. Böylelikle kullandığınız ana temayı güncelleseniz ya da yenileseniz dahi değiştirmiş olduğunuz ya da yapmış olduğunuz php fonksiyonları, stilleriniz vs. her şey aynen duracak ve de bol dualar edeceğiz child theme’ yi akıl eden adama.
Siz de kendi child theme‘ nizi oluşturabilirsiniz. Child theme oluşturmak için yapmanız gereken bir kaç adım vardır onları sayalım sırasıyla neler olacak bir bakalım :
1- Önce wp-content/themes klasörüne geliyoruz. orada temamızı buluyoruz. temamızın adı tema01 olsun
2-Yeni bir klasör oluşturup adını tema01-child yapıyoruz. yani asıl temanın sonuna -child yazıyoruz.
3-Bir style.css dosyası oluşturup içerisine şu kodları giriniz efendim;
/* Theme Name: tema01-child Tema Theme URI: http://erelcolak.com.com Description: Temanız için bir açıklama metni giriniz. Author: Temayı yapan zat-ı muhterem Author URI: http://temayi_yapan.com Template: tema01 /*(ANA TEMANIN ADI BURAYA YAZILACAK) Version: 1.0.3 (VERSİYONU BURAYA YAZIN) */ @import url("../tema01/style.css"); /* (Ana temamız olan tema01' in style css dosyasını import ediyoruz.) */ /* Bundan sonrasında ise tema üzerinde yapmak istediğiniz değişiklikleri yazacaksınız. */ .title a { color: #444 !important; }
4- Bu style.css dosyasını şimdi oluşturduğumuz tema01-child adlı klasörün içerisine atıyoruz.
5- tek dikkat etmeniz gereken şey ise ; asıl tema ile child temanızın dizin yapılarının birebir aynı olması gerekmektedir. aksi takdirde allah allah niçün bu oldu dersiniz.
Merhaba sevgili hocam güzel yazılar her zaman yararlı ve bilgileriniz için teşekkürler sizleri yakından takip ediyorum
Harika bir anlatım olmuş