JavaScript Temelleri – JavaScript Kodları Tarayıcıda Nasıl Yorumlanır ve İşlenir ?
Bir önceki yazıda ilk JavaScript programımızı yazıp hülöööğ demiştik. Şimdi ise JavaScript kodları tarayıcıda nasıl yorumlanır, nasıl işlenir ve kullanıcıya nasıl sunulur bunlardan bahsedeceğiz. Çok derin mevzu bunlar aga. Bu konuyu dikkatlice okumanızı öneririm çünkü burayı anlamak demek çoğu programcının bilmediği ve ezbere yaptığı bir çok şeyi anlamak demektir.
Tarayıcılar (Chrome, Firefox, Edge (İnternet Explorer’ın iç güveysinden hallice hali), Safari vs.) bir çok kodu okumaya programlanmış yardımcı programlardır. Örneğin kullanıcıya sunmak için HTML etiketlerini okurlar. Sonrasında HTML etiketlerini stillendirmek için CSS Kurallarını okumaya başlarlar. Sonra ise siteye etkileşim eklemek için JavaScript kodlarını okurlar. Yani programın çalışır ve JavaScript yorumlayıcısı onu okur. Örneğin; bir önceki dersimizde alert komutunu görmüştük. orada ne oluyordu ? Yazdığımız JavaScript kodu “run” ya da “execute” yani çalıştırılıyordu.
Web tarayıcıları javascript dosyalarını okumak için birden fazla seçenek sunar kullanıcıya. örneğin script.js diye bir dosya oluşturabilir ve de bunu html dosyanıza entegre edebilirsiniz. Veya direk olarak html dosyanızın head bölümüne , body bölümüne ya da en alt bölüm olan footer bölümüne entegre edebilirsiniz. Hadi yapalım ucundan. script.js diye bir dosya oluşturalım ve de buraya yalnızca javascript kodlarımızı girelim. boş da bırakabiliriz. şimdi ise index.html diye bir sayfa açalım ve de bu script.js dosyasını ekleyelim. Script.js dosyamızın içine şu kodu ekleyelim şimdilik;
alert("Alarm verdik");
çok güzeeeeel şimdi de index.html dosyamıza geçelim ve de oraya da bu script.js dosyamızı bağlayalım.
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="en-US">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title></title>
<script src="script.js"></script>
</head>
<body>
</body>
</html>
Evet html dosyamızın head bölümüne script.js bölümüne eklemiş olduk. dilerseniz body etiketinin bittiği yere ekleyebilirsiniz script src dosyasını. Bu sayfanızın daha hızlı açılmasını sağlar.