JavaScript Temelleri – Değişkenler

Merhabalar bu bölümde JavaScript‘ e giriş yapacağız. JavaScript temellerinde öğreneceğimiz ilk konu değişkenler, değişken kavramının neler olabileceği gibi şeyler olacak.

Programlama dillerinde en önemli şey Değişkenlerdir. Değişkenler herhangi bir bilgiyi tutmamıza ve de daha sonradan kullanmamıza yararlar. Örneğin bir oyun düşünün, oyunda oyuncunun bir skoru mevcuttur. burada skor sıfırdan başlar ve de oyuncu hata yapana kadar,  ya da oyun bitene kadar skor sayısı yükselir. İşte burada skor bir değişken örneğidir. Değişkenin değeri sürekli olarak değişebilir, ya da atadığınız sabit bir değer olarak kalabilir.

Peki JavaScript dilinde değişken nasıl tanımlanır ? Değişken in ingilizcesi yani variable kelimesinin ilk 3 harfi yani var ile javascript’te değişken tanımlama işlemine başlanır. herhangi bir şeyin değişken olduğunu belirtmek için başına “var” getiririz. ve JavaScript’te her mantıksal ifadenin sonuna noktalı virgül koyulduğu gibi değişken tanımlarken de noktalı virgül en sona eklenerek, değişken tanımlama işleminin bittiği belirtilir. örneğin

var degisken;

burada değişkeni tanımladık sadece. içerisine herhangi bir değer yerleştirmedik. Değişkeni tanımlarken yapmamız gereken değişken adından sonra hangi değeri almasını istediğimizi aralarına eşittir işareti koyarak yazmak hepsi bu ! ve de tabiki de noktalı virgülü unutmuyoruz.

var degisken = 0;

JavaScript’te bir değer bir değişkene atanır tam tersi değil, yani bir değişken bir değere atanmaz. Bütün programlama dillerinde bu böyledir genel olarak.

Şimdi bir örnekle biraz daha işleri ileri seviyeye taşıyalım ve JavaScript’te değişken kullanımına geçelim. Örneğin web tarayıcılarda çıkan uyarılardan birini yapalım bunun için bir koda ihtiyacımız olacak ileride bunu göstereceğim o yüzden şimdilik sadece ne işe yaradığını bilmeniz yeterli olacaktır. Kullanacağımız komut alert komutu.

JavaScript’te alert ekrana mesaj yazdırmaya yarar popup şeklinde açılır. ve de içerisine yazdığınız şeyi kullanıcıya sunar. Örneğin:

alert("Mesajı buraya yazıyoruz");

şimdi JavaScript’te bir değişken tanımlayalım ismi de mesaj olsun. Değişkenleri nasıl isimlendireceğimiz konusuna bir sonraki yazıda değineceğim,  tanımlayacağımız değişkene atayacağımız değer Merhaba olsun. Bu merhabayı çift tırnak içerisinde yazacağız. Metinsel ifadelere String denir ve de string’ler çift tırnak içerisinde yazılır JavaScript’te. İşte kodumuz:

var mesaj = "Merhaba !";

şu an değişken tanımladık, ve o değişkene “Merhaba !” değerini atadık. Tanımladığımız değişkeni yazacağımız kod satırlarının herhangi bir yerinde kullanabiliriz. Örneğin yukarıda alert içerisinde yazan mesajı buraya yazıyoruz cümlesi yerine değişkenimizi koyup değişkene atadığımız değerin alert olarak bize dönmesini sağlayabiliriz. kullanımı ise oldukça basittir. Yalnızca değişkenin adını yazmanız yeterli olacaktır. ancak Alert içerisinde string bir ifade kullanmayacağız direk olarak değişkeni kullanacağız dolayısı ile tırnak işaretlerini kullanmamıza gerek yoktur direk değişkenin adını yazarak çözüme ulaşabiliriz. Örneğin :

var mesaj = "Merhaba !";
alert (mesaj);

eğer tırnak içerisinde yazmış olsaydık değişkeni web tarayıcımız alert komutunda bulunan tırnak içerisindeki değişkenimizi bir metin olarak algılayacak ve de bizlere “mesaj” yazan bir popup getirecekti.

Şimdi değişkenin içerisindeki bilgiyi değiştirelim. yeni bir değeri değişkenimize atarken değişkenin başına tekrar var yazmamıza gerek yoktur. çünkü zaten üstte tanımladık. biz yalnızca değişkenin değerini alt satırlarda değiştirmek istiyorsak direk olarak değişken eşittir değer diyerek gidebiliriz. Örneğin :

var mesaj ="Merhaba !";
alert (mesaj);
mesaj = "Merhaba dedim sana !";

altta tanımladığımız değer artık yeni değerdir. Ancak bunu ekrana yansıttığımızda web tarayıcı önce var değişkeninin değerini merhaba ! olarak görüp bunu bir popup içerisinde bize gösterecek ve de sonra mesaj adlı değişkenin değerini merhaba dedim sana! şeklinde değiştirecek.Yani web tarayıcılar JavaScript kodlarını yukarıdan aşağı sırasıyla işlemi gerçekleştirerek ilerlerler. Şimdilik üzerinde duracaklarım bunlar bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

You may also like...

Bir cevap yazın